EXCURSIA RAIONULUI DROCHIA

Drochia este situat în nordul republicii, in 1777 – a fost pentru prima dată menționată în cronicile anului, in 1830 – era o așezare de 25 de familii. Numele orașului provine de la pasărea dropie.
Agenția de Turism Valentina Tur vă propune o excursie în raionul Drochia, bogat atât în atracții turistice naturale, cât și în obiective culturale. Mai jos puteți să vă familiariza cu obiectivele turistice incluse în program :

Cimitirul evreiesc din satul Zgurița

Primul popas al excursiei noastre prin Drochia va fi la Cimitirul evreiesc din satul Zgurița reprezintă rămășițele unei comunități evreiești cândva înfloritoare pe teritoriul Republicii Moldova și dovada istorică a existenței acesteia.
În secolul al XIX-lea, în timpul Imperiului Rus, au fost dislocate mii de familii de evrei din Ucraina și Belorus în Basarabia. Ulterior, încoace au emigrat mii de rude și prieteni ale acestora, datorită climei blânde și prerogativelor de care beneficia Basarabia în acea perioadă, astfel încât până la începutul secolului al XX-lea, în Basarabia trăiau aproximativ 200 mii evrei. Satul Zgurița era pe atunci una din regiunile Basarabiei unde era comasată o populație relativ mare a evreilor.

Biserica din lemn cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Măcăreuca

Cea de-a doua oprire în excursia raionului Drochia va fi la o biserică care a fost recunoscută pe bună dreptate de Guvernul Republicii Moldova drept monument arhitectural de importanță națională.
Construită din lemn și acoperită cu paie de către boierul Nicolae Russo, Biserica din satul Măcăreuca este pentru prima data menționată în documente în anul 1793. Prin urmare, acest lăcaș sfânt a supraviețuit mai bine 220 ani (!), servind drept părinte spiritual pentru creștinii acestui sat.
Astfel, Biserica din lemn cu Hramul „Adormirii Maicii Domnului” din satul Măcăreuca prezintă un interes deosebit atât pentru persoanele interesate de partea spirituală a vieții, cât și pentru orice om care apreciază frumosul.

Muzeul Fermierului și Ferma de Struți din satul Cotova

Următorul popas în excursia prin raionul Drochia va fi în satul Cotova, unde găsim Muzeul Fermierului și renumita Fermă de Struți.
Aici veți putea vedea colecția inedită de căruțe din diferite epoci, precum și aproape 500 de exponate fascinante care sunt vestigii ale istoriei acestui loc.Muzeul Fermierului din satul Cotova, raionul Drochia, este tot mai atractiv pentru turişti. Este singura instituţie culturală de profil din ţară amplasată în aer liber. Vizitatorii pot găsi aici o colecţie inedită de căruţe şi unelte vechi de până la 200 de ani şi pot afla cum prelucrau pământul şi păstrau roada strămoşii noştri.

„Izvorul Mare” din satul Cotova

Următoarea oprire în excursia raionului Drochia va fi la un izvor extraordinar, care are unul dintre cele mai mari debite din Republica Moldova – aproximativ 300 litri pe secundă. Recent curățat și reamenajat, Izvorul Mare din satul Cotova a fost dintotdeauna o sursă de viață pentru locuitorii acestui sat.
Pe lângă efectul liniștitor asupra celor care îl vizitează, Izvorul Mare are o însemnătate extraordinară culturală și religioasă pentru raionul Drochia.

Conacul „Vila cu parc Mândâc”

Excursia prin raionul Drochia se încheie cu vizitarea unui loc deosebit de frumos, care este și un monument cu însemnătate istorică, dar și de arhitectură peisagistică. Construcția acestui conac a început în anul 1877 la comanda boierului Kaetan Ohanowicz, care avea origini poloneze. Boierul a fost cucerit de acest loc pitoresc care avea și un efect de calmare și împăcare.
Vila Mândâc mai dispune și de un parc foarte frumos, care, conform spuselor, a fost plantat în numai 40 zile, deoarece, conacul trebuia să devină în scurt timp locul întâlnirii romantice dintre boierul Kaetan Ohanowicz și iubita sa din Polonia.
Acum avem posibilitatea să vizităm acest conac fantastic, care pe vremuri era prerogativa exclusivă a aristocraților.

Facebook Comments